FØR OG NÅ: Hilde Moen (26) har gått ned 26,6 kilo på ett år ved å bruke sunn fornuft og enkle valg. Hun viser den ærlige siden av en livsstilsendring på Instagram gjennom kontoen @sunnerehilde, både de gode og de dårlige dagene.
FØR OG NÅ: Hilde Moen (26) har gått ned 26,6 kilo på ett år ved å bruke sunn fornuft og enkle valg. Hun viser den ærlige siden av en livsstilsendring på Instagram gjennom kontoen @sunnerehilde, både de gode og de dårlige dagene. Foto: Privat

– Ville bli en bedre utgave av meg selv

Elisabeth Stigum
Publisert: 2017-11-29 13:08

Ærlige og ufiltrerte personer kan virke mer motiverende enn «perfekte historier» når det kommer til livsstilsendring og vektnedgang. Det synes i alle fall Hilde Moen (26). Hun har gått ned 26,6 kilo og deler både de gode og dårlige dagene som en livsstilsendring består av.

Det er lett å føle seg bombardert av bilder av tynne, muskuløse og perfekte kropper i sosiale medier. Der den forrige unge generasjonen så opp til filmstjerner og musikere - og innså antagelig at Hollywood var rimelig langt unna virkeligheten, møter vi nå «perfekte kropper» i en ustanselig strøm rett i lommen på mobilen. Det er nesten umulig å slippe unna, med mindre du logger av (og hvem gjør vel det?).

Har du noen kilo for mye og ønsker å gjøre noe med det, er det nok ikke utenkelig å titte innom instagram for motivasjon. Både for å se etter sunne oppskrifter, effektive treningsøvelser man kan gjøre hjemme, og kanskje se andre som befinner seg i samme situasjon, eller som ligger noen skritt foran og har lykkes med livsstilsendring og vektnedgang.

TRENINGSGLEDE: – Du kommer ikke i bedre form av å sitte på sofaen, sier Hilde Moen. Nå synes hun det er mye morsommere å trene, men har også dager der hun må være streng med seg selv for å komme seg på trening. Bildet er tatt etter en trappetreningsøkt i sommer.
TRENINGSGLEDE: – Du kommer ikke i bedre form av å sitte på sofaen, sier Hilde Moen. Nå synes hun det er mye morsommere å trene, men har også dager der hun må være streng med seg selv for å komme seg på trening. Bildet er tatt etter en trappetreningsøkt i sommer. Foto: Privat

Hilde Moen (26) fra Snertingdal var en av dem.

Les også: Derfor kan #fitspiration ha motsatt effekt

Finne inspirasjon

– Da jeg hadde bestemt meg for å endre livsstil brukte jeg instagram for å finne sunne oppskrifter, men jeg brukte også mye tid på å sammenligne meg med andre som la ut bilder.

Hilde synes at noe av det beste, og verste, med sosiale medier er at vi er koblet direkte til profiler som både kan bygge oss opp og bryte oss ned.

– Da jeg begynte å se til Instagram for inspirasjon, ble jeg innimellom lei meg av å lese om det jeg nå kaller «de perfekte historiene». Folk som aldri feiler, og som ser feilfrie ut. Det tok litt tid å kvinne meg opp til å lage en egen Instagramkonto @sunnerehilde for den sunnere livsstilen min, men jeg ville dele begge deler: Det som går bra, og det som ikke går så bra. Ærlig og ufiltrert, fordi livet er ofte bra, men ikke alltid. Og det er helt greit, forteller hun.

Les også: Deler vektnedgangen i sosiale medier

Gjøre det enkelt

Hilde hadde flere slankeforsøk bak seg, uten hell. Hun hadde prøvd metoder der hun kuttet ut sukker, brød og andre dietter, men felles for disse slankeforsøkene var at motivasjonen raskt tok slutt og hun ga opp.

FØR: – Jeg var sikkert bra nok før jeg gikk ned 26,6 kilo, men nå som jeg har endret livsstil, blitt mer aktiv og spiser sunnere, føler jeg meg sunnere og bedre, sier Hilde. Bildet er tatt like etter hun startet livsstilsendringen i 2016.
FØR: – Jeg var sikkert bra nok før jeg gikk ned 26,6 kilo, men nå som jeg har endret livsstil, blitt mer aktiv og spiser sunnere, føler jeg meg sunnere og bedre, sier Hilde. Bildet er tatt like etter hun startet livsstilsendringen i 2016. Foto: Privat

– Jeg skjønte at jeg måtte gjøre det enkelt. Bruke sunn fornuft til å velge sunn mat, spise ofte og små porsjoner, i stedet for å spise uregelmessig og usunt som jeg gjorde før. Jeg har ikke kuttet ut noen matvarer, og jeg unner meg fremdeles lørdagsgodt, men kostholdet består av mer grønnsaker og frukt og mindre av det jeg vet er usunt. Et kosthold jeg kan leve med, sier hun.

Å bli sylslank har aldri vært noe mål for Hilde. Snertingdølen ønsket å bli «normalvektig» ved å ha en BMI (body mass index) under 26. Motivasjonen for å gå ned i vekt har også vært å få bedre helse og styrke kroppen. Spesielt ryggen som hadde begynt å verke grunnet de ekstra kiloene den bar på.

– Jeg innså at jeg ville bli en bedre utgave av meg selv. Ingen andre kan gjøre den jobben, det måtte jeg gjøre selv.

Les også: Så enkelt kan du spare hundrevis av kalorier

Trening ble til livsstilsmotivasjon

Hilde så ikke på seg selv som en person som trente. Hun hadde aldri likt det. Da hun gikk på skolen, gruet hun seg til gymtimene.

– I en periode hadde jeg bare lyst til å ligge på sofaen. Jeg så på meg selv som lat. Jeg kan ikke legge skjul på at det var tungt å komme i gang, innrømmer hun.

VÆR DIN EGEN HEIAGJENG: – Janteloven lever i oss selv, mot oss selv, dessverre. Vi er så gode på å rose andre, men glemmer oss selv. Vi kan for eksempel bli flinkere til å si til oss selv at «den buksen sitter fint på meg». Vær stolt av deg selv, oppfordrer Hilde.
VÆR DIN EGEN HEIAGJENG: – Janteloven lever i oss selv, mot oss selv, dessverre. Vi er så gode på å rose andre, men glemmer oss selv. Vi kan for eksempel bli flinkere til å si til oss selv at «den buksen sitter fint på meg». Vær stolt av deg selv, oppfordrer Hilde.

Vendepunktet kom da hun fikk et tilbud på treningssenteret hun tidligere hadde vært medlem hos. Hun begynte å gå dit med en venninne og fikk det raskt inn som rutine i hverdagen.

– Det er de små valgene som er nøkkelen, tror jeg. Det er lett å gi de gangene man feiler for mye plass, så jeg har jobbet mye med å akseptere at vi alle feiler i ny og ne - og at det ikke er så viktig. Det viktigste er å ikke gi opp.

Hilde bruker treningen til å konkurrerer med seg selv. Hennes aller første delmål var å jogge sammenhengende i to minutter, så ti minutter. Nå jogger hun lett tretti minutter uten noe problem.

Komme i form? Slik blir du glad i løpe

– Det er så lett å se før- og etterbilder og se på det som målet. Men jeg tror vi må tenke annerledes: Hver gang du klarer litt mer, er du litt nærmere. Det er jeg også opptatt av når jeg deler bilder og tekst med de fantastiske folka som følger meg på Instagram: De små valgene kan vi alle gjøre, og for hvert gode valg er du et steg nærmere. Og ingenting er perfekt. Det er viktig!

Den vonde korsryggen har hun vinket farvel til. En kombinasjon av vektnedgang og spesifikke styrkeøvelser for rygg og mage, har fjernet smertene. I tillegg til at hun har økt sin generelle styrke i hele kroppen.

Aksepterer dårlige dager

Når man starter opp med livsstilsendring er man ofte veldig motivert i starten og vil endre alt. Ikke mer sjokolade, bare spise sunt, trene hver dag, håpe at vekten raser nedover og superformen er rundt neste sving. Hilde hadde innsett etter tidligere slankeforsøk at denne gangen måtte hun endre tidsaspektet.

ORKER MER: Hilde liker best å trene på egenhånd, det har blitt hennes egentid. Målet er å trene tre ganger i uken, og alle økter utover det er bonus. Som mor til en aktiv 5-åring merker hun stor forskjell på eget energinivå. Nå er det mer trampolinehopping enn TV-titting. Bildet er tatt i oktober 2017.
ORKER MER: Hilde liker best å trene på egenhånd, det har blitt hennes egentid. Målet er å trene tre ganger i uken, og alle økter utover det er bonus. Som mor til en aktiv 5-åring merker hun stor forskjell på eget energinivå. Nå er det mer trampolinehopping enn TV-titting. Bildet er tatt i oktober 2017. Foto: Privat

– Jeg har jo ikke dårlig tid, denne livsstilen skal jeg leve med.

For å lykkes med med endringene måtte hun derfor gjøre det så enkelt som mulig. Spise den maten som er sunn, inkludere grønnsaker eller salat til hver middag, sette realistiske treningsmål, men kanskje viktigst: Jobbe med det mentale, godta seg selv og bli glad i seg selv.

– Vi er så gode på å rose andre, men glemmer å gi oss selv komplimenter. Hvis man tenker negativt så havner man lett i en ond sirkel med dårlige valg. Jeg forsøker å være en positiv person og akseptere at jeg er bra nok.

Les også: Helt OK å skeie ut!

Livet byr ikke bare på rosenrøde dager, og Hilde forteller også at hun har dager der hun ikke ser at hun har gått ned i vekt, dager der det er vanskelig å dra på trening og dager der hun skeier ut og spiser smågodt midt i uken.

– Jeg må bare akseptere at jeg feiler og «sprekker». Det er jo summen av alle valgene som utgjør forskjellen, og vi har alle dårlige dager. Da må jeg passe på å legge det bak meg, og starte med ny frisk neste dag!

Vektklubb understreker at Hilde ikke har vært medlem eller brukt Vektklubb.no for å gå ned i vekt. Det har hun gjort helt på egenhånd.

Les også:

Hva slags spisetype er du?

Hold vekten etter vektnedgang med favorittjeansen

Maren og Charlotte har gått ned 60 kilo!

Gode tips til snikmosjon

Bli med på 30-dagers utfordring!

Nå får du et program med daglige tips av våre eksperter om trening og kosthold. Du får også et vektprogram, kaloridagbok, inspirerende oppskrifter og ukentlige menyforslag.

Du kan betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her