– Vi er utrolig stolte og glade. Det gir inspirasjon til fortsatt bedriftsutvikling, sier gründerne bak lammene som bare blir solgt fra garden deres i Øye i Vang.

– Vi har et utrolig godt samarbeid med Nortura og med Reboli på Leira. Nortura slakter lammene våre. Reboli skjærer kjøttet. Vi selger alt til egne kunder. Nå som fårikålsesongen er her kan noen av kundene våre hente kjøtt hos Reboli. Andre kommer hit, mens noen reiser og leverer vi til. Vi vil ha full kontroll på Tyinlam, sa Kjell Gudmund og Line Svien.

Nå er det fårikålkjøtt det går mest av. Til jul er det pinnekjøtt og på våren selger de mest fenalår. De selger også ferskt kjøtt nå på høsten. De leverer også mye kjøtt til Vinjerock.

– Det at vi fikk prisen i Vikingskipet har alt gitt resultater. I går fikk vi mail fra akevittfestivalen på Gjøvik. De lurte på om vi kunne levere kjøtt til festmiddagen de skal ha. Det er visstnok Hellstrøm som skal stå for tilberedningen der. Det er fantastisk å få slike bestillinger, smiler Line Svien.

130 vinterfora sau

På garden i Øye har de 130 vinterfora sau. På våren slipper de 400 sau og lam på beite. Først beiter de på garden før de trekker opp i fjellet. Om sommeren beiter de i fjellet rundt Tyin i Valdres.

– Vi driver målrettet avlsarbeid. Vi vet også at beitet er ekstremt godt med mye gode urter i høyfjellet her. Lammene som siden blir Tyinlam beiter opp mot 1450 meter over havet. Vi jobber målrettet med å få minst mulig kopplam. Er det sauer som får trillinger jobber vi med at en blir «adoptert» av sauer som bare har et lam. Det er mye men viktig arbeid. Kopplammene vi har kan vi ikke selge som Tyinlam. Tyinlam beiter i fjellet, sier Line Svien.

Slektsgard

Garden har vært i Kjell Gudmunds slekt siden 1905. Kjell Gudmund overtok garden i 2003. I 2010 kom Oslojenta Line til gards. De to utfyller hverandre Han jobber med aktivt avlsarbeid mens hun står for markedsføring og utvikling av konseptet Tyinlam- De har 5600 følgere på Facebook og Instagram.

– Vi må også berømme Solbjørg Kvålshaugen på Fondsbu. Hun er på en måte gudmor til lammene våre. Det var hun som satte oss på ideen om å videreutvikle vår produksjon. Når Solbjørg fortalte at lammene som har beitet i Tyinområdet var helt unike trodde vi på det, sier Line Svien.

Priser

I fjor fikk Line og Kjell Gudmund Svien landbruksprisen i Valdres. For en uke siden fikk de Innlandets matpris og en sjekk på 25.000. kroner. Torsdag fikk de Bedriftsutviklingsprisen for Oppland. Det er en pris bondelaget, bonde og småbrukerlaget, fylkesmannens landbruksavdeling og Innovasjon Norge står bak. Prisen er på 50.000 kroner.

– Vi vil gratulere dere. Det er vel fortjent. Nå kan det hende at dere får bedriftsutviklingsprisen for hele Norge. Dere er i finalen sammen med andre gode produsenter. Om dere får den, vil den bli overrakt av landbruksministeren under Grühne Woche til neste år, sa Christian Hedløv Engh fra Innovasjon Norge.