top of page

Galeri

Hakkımızda

19. yüzyılın son çeyreğinde ailesi ile birlikte Artvin’den İstanbul’a gelen Tipigil sülalesinden Ahmet, baba mesleği sütçülüğe Çamlıca’da devam etmiş ve iki oğlu Mustafa ve Mehmet’e mesleğinin tüm sırlarını öğretmiştir.

 

Osmanlı imparatorluğunun son senelerinde Mustafa ve Mehmet babaları ile birlikte kendi hayvanlarından süt elde etmeye ve dönemin ihtiyaçlarına göre günlük ve taze sütten muhtelif süt ürünleri imal edip, satmaya başlamışlardır.

 

Cumhuriyetin ilk yıllarında Kadıköy çarşıda Kadıköy’ün ilk mezecisi/şarküterisi Tipi Çamlıca Pazarını açan kardeşler artan talebi karşılamak ve taze süte daha yakın olmak için imalathanelerini , hala tercih ettiğimiz Sakarya iline taşımışlardır.

 

Markalaşmak için 1960’lı yıllarda sadece peynir grubuna odaklanmayı tercih eden Mehmet Tipi o güne kadar sadece koyun sütünden ve yılda iki ay boyunca yapılan dil peynirini Türkiye’de ilk defa inek sütünden imal etmiş ve yılda on iki ay boyunca dil peyniri imalatına başlamıştır. 1965 yılında Türkiye’de yeni açılmaya başlayan pizzacılar için ilk defa çerkez peynirini ve 1970’li yıllarda ise Türkiye’nin ilk kare tost kaşarını imal etmiştir.

 

Mehmet Tipi geleneksel usul ile taze ve günlük sütten imal ettiği peynirlerin imalat sırlarını ve prensiplerini oğulları Ahmet ve Seçkin Tipi’ye miras bırakmıştır. Tipi Peynirlerinin 90. yılında Ahmet ve Seçkin kardeşler babalarının peynir sırlarını kızları Elif ve Mana Tipi’ye öğretmektedir.

Hakkımda
bottom of page